Trăim într-o lume în care copiii noștri se joacă din ce în ce mai puțin în aer liber. Timpul petrecut afară a fost înlocuit cu lecțiile de pian, șah, cluburile de teatru sau jocurile pe tabletă, iar hainele de copii par să aibă mai mult rol decorativ decât funcțional.


Un studiu britanic arăta că cei mici petrec mai puțin timp în aer liber decât cei încarcerați. Titlul a făcut înconjurul lumii, însă, trei ani mai târziu, nimic nu s-a schimbat. Statisticile arată la fel de alarmant, iar rata obezității la copii este în creștere.

 

 

Beneficiile activităților în natură

Joaca în aer liber are un rol semnificativ în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celui mic. Într-o eră în care telefonul și calculatorul fascinează copiii și îi atrag în plasa sedentarismului, este esențial să acordăm o importanță sporită timpului pe care-l petrec în natură. Joaca afară dezvoltă copilului o mulțime de deprinderi complet diferite de cele pe care le dobândește din joaca în interior.


Pentru ca cel mic sa aibă parte de maximum de siguranță și confort, asigură-te că îl îmbraci în haine de copii comode, care să nu îi limiteze mișcările.

 

1.     Timpul petrecut afară reduce riscul de miopie

Factorul ereditar joacă un rol determinant în instalarea miopiei, însă oamenii de știință au descoperit că aerul curat și activitatea fizică pot reduce riscul dezvoltării acestei afecțiuni. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Cambridge arată că acei copii care petrec mai mult timp în natură au un risc scăzut de a avea probleme cu vederea. Mai mult, medicii au observat că pot preveni sau întârzia debutul miopiei “prescriind” joacă în aer liber.

 

2.     Copii învață mai ușor cuvinte și concepte noi

Micuții au nevoie să se miște, să atingă lucruri și să exploreze mediul înconjurător folosind cât mai multe dintre cele cinci simțuri. Încet, învață să explice în cuvinte ceea ce experimentează, dezvoltându-și vocabularul și consolidând conceptele teoretice învățate la grădiniță sau la școală.
Având activități în aer liber, copilul va fi mai activ, având mai mult spațiu în care se poate juca.

3.     Jocul în natură alături de alți copii îi dezvoltă abilitățile sociale și cele de evaluare a riscului

Un studiu australian desfășurat pe 575 de copii cu vârste între 2 și 5 ani a arătat o legătură directă între jocul afară și deprinderea de abilități sociale. Copiii nu învață numai de la alți adulți, ci și de la colegii lor de grădiniță sau prietenii din parc.  Interacționând între ei iși dezvoltă abilități cum ar fi cooperarea, negocierea, compromisul, lucruri extrem de dificil de predat  la modul teoretic.


De asemenea, activitățile aparent riscante, cum ar fi cățăratul în copaci, săritul gardului sau jocul cu bețele îl fac pe cel mic să înțeleagă riscurile, să învețe să le evalueze și să ia decizii corecte în ceea ce privește asumarea lor.
Copii au nevoie de provocări fzice pentru a-și consuma energia, să alerge, să sară, să meargă cu skateboard-ul, sau pur și simplu să petreacă timp la lumina soarelui. Indiferent de condițiile meteo, oferă-i celui mic un minim de două ore zilnic de activități în aer liber.


Pentru a se simți în largul său, este important să alegi haine pentru copii adecvate.